Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů

Poradenství zájemcům o koupi ojetých vozů – Profesní vzdělávání a hájení zájmu členů asociace

APPAA poslala již druhý otevřený dopis předsedovi vlády ČR
Zprávy

APPAA poslala již druhý otevřený dopis předsedovi vlády ČR

                                                            Praze dne 2. dubna 2020

 Úřad vlády České republiky                                        
nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01   Praha 1 – Malá Strana

Ing. Andrej Babiš

Předseda vlády České republiky

 

Vážený pane předsedo vlády,

Dovoluji si se obrátit na Vás s druhou žádostí o možnost otevřít provozovny prodejců s ojetými vozy. Čas je pro nás všechny v tuto chvíli druhým největším nepřítelem a každým dnem, kdy jsou provozovny uzavřeny, přichází náš obor denně o desítky milionů korun a desítky pracovních míst.

Ke včerejšímu dni ukončilo kvůli povinnosti uzavřít prodejny svoji činnost 15 prodejců ojetých vozidel, kteří měli ve svých provozovnách vozy v hodnotě přibližně 100 milionů korun a zaměstnávali téměř 250 pracovníků. Ti se nyní budou hlásit na úřadech práce a žádat podporu v nezaměstnanosti v řádech milionů korun měsíčně, neprodané vozy budou chátrat a ztrácet svoji hodnotu, opět v řádech miliónů.

Na základě informací od jednotlivých obchodníků se lze navíc oprávněně domnívat, že pokud se nepodaří udělit výjimku pro náš obor a pokud nebudou moci autobazary otevřít svoje prodejny, začnou v průběhu měsíce dubna ukončovat svoji činnost i ti silnější prodejci, kteří mají na svých provozovnách tisíce vozů a zaměstnávají stovky zaměstnanců. Přímé škody tak půjdou do stovek milionů, stát přijde o stovky milionů na výběru daní a navíc se bude muset postarat o tisíce nezaměstnaných a vyplácet podpory v nezaměstnanosti, které mohou podle našich ekonomů dosáhnout jednotky stovek milionů měsíčně.

Díky uzavření provozoven dojde navíc k sekundárnímu efektu, kdy se trh s ojetými automobily začne pomalu ale jistě přesouvat na ulici, tedy mimo kontrolní a daňový dosah státu.

Stát může přijít o několik miliard na vybraných daních a odvodech, které nyní realizuje z obchodu s ojetými automobily. Zisky si takto převezme černý trh.

Zahodíme desítky let snahy o kultivaci trhu s ojetými vozy, investice do certifikací od mezinárodních certifikačních společností i aplikací standardů ISO vezmou za své. Na vše pak doplatí konečný spotřebitel. Ochrana zákazníků bude při „šedém“ prodeji mimo režim autobazaru v podstatě nulová, chybí garance technického a právního rázu pro zákazníka, chybí možnost uplatnit reklamaci, opravu, výměnu vozu.

Autobazary zajišťují řadu doprovodných služeb k prodeji a nákupu ojetých automobilů, jako pojištění, financování, servis, atd. Je zajištěna vyšší kvalita a bezpečnost vozového parku v České republice tím, že dochází k údržbě, kontrolám a servisování vozů před prodejem zákazníkovi. Na našich silnicích se budou opět objevovat nezpůsobilé vozy nebo dokonce vozy s nejasným právním původem, vozy v exekuci nebo v katastrofálním technickém stavu. Tomu všemu doposud standardizovaný trh s ojetými automobily dokázal zabránit.

Otevřením autobazarů přitom z našeho pohledu nehrozí žádné zdravotní riziko. Naopak, osobní přeprava je v současné situaci tím nejbezpečnějším přepravním způsobem. Zdravotní rizika při otevření prodejen autobazarů jsou navíc téměř nulová. S ohledem na současný stav, kdy jsou například otevřené stavebniny, kde je provoz řemeslníků mnohem větší, než je v autobazarech, kdy jsou otevřeny výdejny e-shopů s elektronikou, kde se denně vystřídá téměř tisíc zákazníků, kdy se uvažuje nad otevřením kadeřnictví, kde dokonce dochází k fyzickému kontaktu, se nedomníváme, že otevřením prodejen s ojetými vozy se riziko nákazy koronavirem může jakkoliv zvýšit.

Za Asociaci APPAA jsme navíc schopni garantovat naprosto bezpečný provoz všech členských autobazarů s dodržením všech hygienických pravidel. Jsme schopni zajistit následující:

  • Dezinfikování vozů
  • Bezkontaktní vyřizování veškeré administrativy
  • Striktní dodržování modelu 1:1, tedy modelu kdy je v kanceláři vždy jen jeden zákazník
  • Pravidelné měření teploty všech zaměstnanců
  • Nošení roušek a jednorázových rukavic

Vážený pane předsedo vlády, apelujeme na ohromné riziko ekonomických dopadů, které můžeme očekávat s každým dnem, kdy zůstávají provozovny našich členů uzavřeny. Celý trh prodeje ojetých vozidel v ČR se totiž může zhroutit, a půjde již těžko postavit zpět. Vzhledem k tomu, že se každoročně prodá v ČR téměř 700 tisíc ojetých vozidel, bude ekonomický dopad na trh ojetin a následný dopad na koncového zákazníka velmi vysoký.

Věříme proto, že naši argumentaci vezmete v potaz, a zvážíte zařazení prodeje ojetých vozů mezi výjimky.

 

Děkuji

 Petr Přikryl

Předseda APPAA ČR z.s.                                                                       

                                                                                                                                                                      

                                                                                            

                                                                                                    

Autor APPAA - Kancelář - 2.4.2020 - 2101 Views