Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů

Poradenství zájemcům o koupi ojetých vozů – Profesní vzdělávání a hájení zájmu členů asociace

Zprávy

Sešli jsme se s Piráty: Cíl ? Zprůhlednit trh s ojetinami

Černá můra přetočených tachometrů, omlazených aut nebo zatajených těžkých havárií by snad konečně mohla opustit mysl všech, kteří si chtějí pořídit ojetý automobil. Odborníci z oboru (např. APPAA, Auto ESA, TUV NORD, nebo VinCheck) chtějí s Piráty spolupracovat na novele zákona, který by měl vyřešit přetrvávající problémy se stáčením tachometrů a velmi omezeným přístupem občanů k informacím o ojetých vozidlech.

„Nelíbí se nám, že občané nemají při nákupu přístup k důležitým informacím o vozidlech. Vyslechli jsme názory všech zainteresovaných a v současnosti připravujeme vlastní legislativní opatření, která by to měla změnit. Vyřešit by měla kromě jiného také přetrvávající problémy se stáčením tachometrů“, říká pirátský poslanec Ondřej Polanský, místopředseda podvýboru pro dopravu.

Předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) Petr Přikryl k tomu dodává: „Už od roku 2011 apelujeme na státní správu, aby zavedla trestnost stáčení tachometrů a zpřístupnila občanům informace z Centrálního registru vozidel, podobně jako je tomu například u Katastru nemovitostí“. Trestnost stáčení tachometrů však doposud zavedena nebyla a podle Přikryla nejsou zpřístupněny ani informace o vozidlech, ačkoliv jimi Ministerstvo dopravy disponuje.

Provozovatelé autobazarů a specialisté na příslušnou legislativu teď za pomoci Pirátů plánují iniciovat vytvoření pracovní skupiny, která by měla definovat základní priority pro řešení problematiky trhu s ojetinami. „Začneme pracovat na úpravách ustanovení zákona 56/2002, včetně možnosti zavedení trestnosti stáčení tachometrů. Stát by měl občanům umožnit získat data neosobního charakteru z Centrálního registru vozidel, v tom se s Piráty shodujeme“, doplňuje Petr Přikryl.

Cílem novely je ochránit kupující, zprůhlednit trh s ojetinami a výrazně redukovat počet vozidel, která mají přetočený tachometr, pocházejí z trestné činnosti nebo mají například upravené datum uvedení do provozu. V případě, že se takovou úpravu podaří prosadit, zařadí se Česká republika mezi země, jako je například Belgie, které aktivně bojují s podvody v oblasti obchodu s ojetými vozy.

Autor APPAA - Kancelář - 6.3.2018 - 2263 Views