Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů

Poradenství zájemcům o koupi ojetých vozů – Profesní vzdělávání a hájení zájmu členů asociace

Zprávy

APPAA vyvrací názor o možnosti masivního výprodeje německých ojetých dieselů do ČR

Německý soud má dnes rozhodnout o zákazu vjezdu motorových vozidel s dieselovými motory do některých německých měst. Někteří akademici, například z Dopravní fakulty Jana Pernera v Pardubicích z toho, mimo jiné, pro Českou televizi vyvodili, že v takovém případě může nastat masivní výprodej těchto vozidel do České republiky a to až 20 % pod cenou. APPAA k tomuto názoru sděluje následující:

 Již v současné době existují v Německu omezení, která limitují vjezd vozidel do center některých německých měst. Tato omezení existují již několik let a týkají se statisíců německých vozidel. Přesto němečtí řidiči taková vozidla masivně neprodávají a už vůbec ne 20 % pod tržní cenou

Případné rozhodnutí soudu o plošném zákazu vjezdu dieselových vozidel do center německých měst tak rozhodně nepovede k tomu, že by majitelé takových vozidel řešili tuto situaci jejich masivním prodejem do České republiky. Již nyní Němci velmi dbají na ekologii a pro vjezd do centra využívají alternativní dopravu (metro, tramvaj, autobus).

 V České republice je navíc trh s ojetými vozy již natolik vyspělý, že není  možné, aby absorboval desítky tisíc vozidel, které nevyhovují emisním limitům. Autobazary takové vozy rozhodně nevykoupí a čeští občané jen velmi obtížně budou akceptovat nabídku německého majitele nevyhovujícího vozu na prodej, byť se slevou 20 %.

 Naše statistiky navíc jednoznačně ukazují, že český zákazník poptává vozidlo s českým původem, jasnou servisní historií a takové vozidlo, které splňuje platné emisní limity. Současné české autobazary nejsou platformou pro prodej nekvalitních a vyřazených vozů, jak se ze sdělení akademika mohlo zdát.

 Domníváme se proto, že názor zástupce Dopravní fakulty Jana Pernera v Pardubicích pouze mate/straší veřejnost a jde pouze o domněnku konkrétního akademika, nikoliv o reálnou „hrozbu“ pro české občany a české ovzduší. Masivní výprodej dieselů z Německa do ČR nenastane.

 

 

Autor APPAA - Kancelář - 28.2.2018 - 1841 Views