Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů

Poradenství zájemcům o koupi ojetých vozů – Profesní vzdělávání a hájení zájmu členů asociace

Zprávy

Asociace autobazarů vítá krok Rakouska, které zakazuje manipulaci s tachometrem

tachoRakouská vláda před několika dny schválila novelou zákona o provozu na komunikacích zákaz jakékoliv manipulace s počítadlem ujeté vzdálenosti u motorového vozidla. Učinila tak ve snaze zamezit podvodům se stáčením tachometrů. Novela byla přijata bez jakýchkoliv průtahů a odbornou i laickou veřejností přijata velice kladně. Rakouští zákonodárci předpokládají, že tímto krokem výrazně poklesne počet vozidel, která jejich majitelé nebo překupníci stáčejí, ve snaze podvést nového majitele. V České republice podobný zákon zatím chybí a podle Asociace prodejců použitých automobilů – Autobazarů (APPAA) je snaha českých zákonodárců spíše opačná.

„Již několik let se velmi aktivně angažujeme ve snaze prosadit trestnost stáčení tachometrů,“ říká předseda asociace Petr Přikryl a pokračuje: „Jedinou aktivitou našich zákonodárců jsou však zatím pouze prázdná prohlášení bez faktického výsledku.“ Podle Přikryla totiž existuje velmi silná lobby, která prosazení takového zákona prozatím úspěšně blokuje. „Mnoho firem si totiž na stáčení tachometrů postavilo poměrně lukrativní byznys,“ říká Přikryl a vysvětluje: „Nejen dovozci ojetin, ale také firmy, které následně vozy prověřují za stokorunové poplatky těží právě z toho, že samotné stáčení tachometrů není trestný čin.“ Podle Přikryla by se totiž v případném sporu muselo prokázat, že stočením tachometru vznikla škoda vyšší než pět tisíc korun a také to, kdo tachometr stočil. „Potom by se takové jednání dalo považovat za trestný čin podvodu.“ Kvůli nedokonalé legislativě se ale podle Přikryla dají za posledních pět let spočítat takové příklady na prstech jedné ruky. „Přitom se ve statistikách tvrdí, že v republice jezdí několik stovek tisíc, nebo dokonce přes milion, stočených aut? Jestliže zákonodárci tvrdí, že je současná legislativa dostačující, proč se tedy nesoudí jeden případ za druhým?“ ptá se Přikryl.

Naši zákonodárci by si měli od našich sousedů vzít příklad a chránit poctivé občany, kteří kupují za poctivě našetřené peníze ojeté vozidlo, před podvodníky, kteří využívají nedokonalou legislativu. „Jde o jednu jedinou větu v zákoně,“ uzavírá Přikryl.

Autor APPAA - Kancelář - 4.7.2016 - 1454 Views