Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů

Poradenství zájemcům o koupi ojetých vozů – Profesní vzdělávání a hájení zájmu členů asociace

Zprávy

MD spouští aplikaci pro řidiče. Pomůže zjistit, jestli je jejich auto řádně registrované

mdcrV Česku nemá podle registru vozidel majitele každé desáté auto. Jde o případy, kdy původní vlastník auto prodal a odhlásil, ale nový majitel jej na sebe zatím nepřevedl. Po 1. červenci stát taková auta z registru vymaže. Ministerstvo dopravy proto dnes spouští speciální aplikaci, díky které si motoristé mohou ověřit, jak je to s registrací jejich auta.

Vymazání z registru vozidel v takzvaném polopřevodu umožňuje novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která je účinná od letošního ledna. 

„Pokud motoristé nestihnou do konce června dokončit převod, auto administrativně zanikne. Bude vyřazeno, zrušeno a v podstatě už nebude možné ho nikdy přihlásit a nemůže být použito v silničním provozu,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO. 

Upozorňuje také, že vyřazením z evidence vozidel automaticky okamžitě zanikne i povinné ručení. Řidiče přitom na to ale nikdo neupozorní. 

„Jezdit s takovým autem bude tak mnohem větší riziko než dnes, kdy ještě aspoň pojištění má. Pokud by řidič s takovýmto autem vyjel na silnici a spáchal nehodu, půjde o velký přestupek. Zaplatil by nejen pokutu, ale škodu všem účastníkům nehody,“ varuje ministr. 

V českém registru vozidel je přes 700 tisíc aut v modu takzvaného polopřevodu. Podle ministerstva dopravy ale velká část z nich už neexistuje. „Z nějakých taktických důvodů je majitel neodhlásil, aby nemusel platiti poplatek za sešrotování,“ konstatuje Ťok. 

Ministerstvo dopravy dnes spouští aplikaci na www.dokonceteregistraci.cz, kde si motoristé mohou ověřit, jestli není jejich auto kvůli polopřevodu v ohrožení. 

„Chceme poskytnout řidičům službu, aby si mohli zjistit, v jakém stavu jejich auto je. Jestli ho přihlásili nebo nepřihlásili, a hlavně jim to připomenout, aby se nedostali do problémů,“ říká ministr. 

Řidiči mohou polopřevod dokončit na příslušném úřadě. „A nebude se vyžadovat žádná pokuta za to, že jdou pozdě,“ slibuje ministr dopravy. 

Autor APPAA - Kancelář - 13.4.2015 - 1409 Views